Дискусии/Въпроси


doing it wrong

Тук можете да дискутирате както въпроси по материала така и извън него.
Активността се поощрява, особено ако отговаряте на въпросите на съучениците си преди мен.

Когато поствате нещо спазвайте добрия тон.
За предпочитане е да не пишете на чатърски а на български език.

За по-особени въпроси или такива неподходящи за “форума” пишете на мейла: infotechtues в Gmail

115 comments on “Дискусии/Въпроси

  1. Господине, как да направя така, че когато един бутон се натисне, да се сменя backgrounda и всичко на дадена страница , да се скрие всичко старо и да се запамети кой бутон е натиснат?

    • Можеш да ползваш JavaScript за тази работа или да направиш отделна страница и бутона всъщност да е хиперлинк.

  2. Аз имам един въпрос относно последното домашно.Как да оразмерим флаговете в таблицата?

  3. Има отново един въпрос. Някой знае ли как най-лесно да overclock-на GPU. Видео картата е Аti Asus EAX1600PRO ( не се смейте мнго ;). Мерси предварително ! 🙂

    • Зависи за какво ще я ползваш 🙂 Дай малко повечко информация..

    • @moetosiime, защо му е OS ? Едва ли не може да си инсталира сам, пък ако не знае как ще се порови 10-15 минути в Youtube и ще разбере 🙂

  4. Извинявам се за тъпия въпрос, но някой има ли идея от къде мога да намеря драйвър за Уиндоус 7 на Compaq Netelligent 10/100tx PCI лан карта (освен такива от типа DriverDoctor или DriverUpdate), Благодаря Ви предварително 🙂

  5. Господине, като си инсталирам notepad++ и влезна и напиша DOCTYPE и след него другите неща те не ми излизат сини а черни като всичко друго

  6. Извинете, но нещо не мога да отворя линка към gmail-а. Когато го отворя с outlook-а не ми отваря самия линк към gmail и поради тази причина не мога да изпратя линка към блога ми. Ако ще помогне ето линка http://nooroblog.wordpress.com/

  7. Здравейте,
    Някой може ли да ми напомни набързо какво точно значеше дефиниция на HTML и къде мога да намеря по-подробна информация относно същия език(HTML)?

  8. Длъжни ли сме да използваме wordpress, може ли да ползваме alle.bg? Според мен alle.bg е много по- удобен за използване.

    • Не виждам какъв е проблема да си инсталираш WP сам, без да използваш сайта на wordpress като платформа – освен това функциите на блога за лимитирани.

  9. Въведение в Content Management Systems (CMS) и HTML – Домашно

    Първа задача – Опознаване на Blog системата wordpress.com

    Изпълнете всички необходими стъпки за да регистрирате собствения си блог.

    Направете поне по една статия и страница. Без специални изисквания към съдържанието.

    Втора задача – Дефиниции на основни html елементи

    Използвайки ресурсите от full HTML tag reference
    Опишете дефиницията, на български език със собствени думи, на html таговете от следния snippet:

    <!DOCTYPE html>
    	<html>
    		<head>
    			<title>My first html document</title>
    		</head>
    		
    		<body>
    			
    		</body>
    	</html>
    
    Условия за предаване на домашното:

    Домашните се предават на e-mail-а за контакти ( написан по горе ).
    Краен срок за предаване: Вторник – 12.03.2012, 23:59h

    Формата на темата на e-mail-а

    Темата трябва да съдържа следната информация:
    “клас”, “номер”, “име и фамилия”, “Домашно1”

    Пример: 8A, No.15, Емил Стоилов, Домашно1

    Съдържание на e-mail-а

    За първа задача е достатъчно линк към направения блог.
    За втора задача напишете дефинициите на български език с ваши думи, в самия мейл.

    Успех със задачките!

      • Блоговете трябва да са индивидуални. В реалния живот може и да си споделяте един блог, но за целите на курса трябват индивидуални проекти.

    • Здравейте, господине! Извинявам се за тъпия въпрос, но относно домашното за втора задача само дадените по-горе или всички от линка? Аз вече изпратих домашно с обясненията на таговете по-горе и има ли някаква възможност да ги изпратя, ако трябва всичките..

      • Втора задача се касае само за таговете от примерания код. От линка (по-желание) можете да разгледате какви други тагове има и за какво се използват.

  10. Упражнение по семантичен HTML 5 и форми.

    • Първа задача
    • Проверете дали полето

      <input type="text" name="username" value="Default Name"/>

      има ограничение на броя символи и ако да колко са те. Ако няма можем ли да добавим такова ограничение?
      Можем ли да поставим ограничение за типа символи, които потребителя да въвежда ?Търсете подходящи атрибути за целта.

    • Втора Задача
    • Направете HTML станица като тази html forms example използвайте за целта материалите от HTML forms.
      Погледнете какво правят таговете:

      	<fieldset></fieldset>
      	<legend></legend>
      

    • Трета Задача
    • Опишете с подходящи семантични тагове следна страница basic semantic html
      Огледайте внимателно детайлите по страницата и помислете, дали няма подходящи за тях семантични тагове
      list of HTML 5 tags

      От вас не се иска да стилизирате страницата. Вашето решение би трябвало да изглежда така

      За улеснение ви давам линк към логото и към снимката. Текста го има в сайта на ТУЕС

      Изпращайте решенията си този мейл.

      Който реши да прати цяло или частично решение нека не забравя да си напише име номер клас и тн…

      Успех!

    • За HTML 5 ще ти е достатъчно да се запознаеш с новите тагове, тук има пълно и подробно описание на всички нови и стари тагове

      За CSS не знам колко време ще му отделим, но пак подробно описание на правилата има тук

  11. Някой може ли да ми каже, какво е AUX и защо седи на толко много градуси.

  12. Аз съм ви предал сайта си, разбирам да не съм влизал в часовете ви да не съм ви предал сайта си, само не съм го защитил.Пишете ми една тройка нищо, че сайта е за повече, аз не съм бележкар не ме интересува оценката, моля ви не ме прецаквайте.

  13. 2-рия срок съм идвал, не съм идвал последния месец. И кога е тази комисия, на 11 съм на море, и на теста имам 2 ?Няма значение не можете ли да ми пишете 3, аз ако бях здрав щях да дойда за защитата, но нямаше как.

  14. Здравейте господине, аз съм Кристиян Велчев от 8а клас, и съм без оценка по вашия предмет.Бях болен и последните 3 седмици не съм идвал на училище, а ви предадох сайта си. Моля пишете ми оценка, за да не оставам, понеже класната ми така каза, а аз днес разбрах.
    Поздрави от мен

    • Здравей Кристяне, положоените е следното:

      първия срок имаш една оценка от контролно – слаб (2)
      втория срок не си идвал, не си правил защита.

      Разбрах, че сам си си донесъл бележката, че си тежко болен, можеше да обиколиш учителите индивидуално да се разбереш, но както и да е.

      Говорих с директор Ст. Стефанова и решението е следно:
      ще се явиш на комисия по материала от предмета.

      • oкей, обаче само encoding-а не става… ще се брои ли като грешка ? пробвах и с UTF-8 и с windows-1251, но не става- просто излиза няква маймуница…

      • не мога да гадая какво си направил. Ако ми пратиш код мога да го редактирам.

    • Нещо не зарежда сайта
      показва ми default-ната страница:
      Apache 2 Test Page-a

      иначе пробвавай, не със utf-8, a със:
      <meta http-equiv=”content-type” content=”text/html; charset=windows-1251″ />

      • UTF-8 е супер, ама за да проработи трябва да се енкодне сайта, т.е. в Notepad++ където е менюто Encoding трябва да се зададе Encode in UTF-8. Но преди да се прави тази “операция” трябва да се back up-нат файловете на сайта, щото може да стане някъв фаул.

  15. Днес ще го дооправя и ще Ви го пратя. Също така искам да Ви попитам за съвен относно системката

  16. И защо подяволите този wordpress няма ‘edit’ бутон. Исках да попитам господина дали ще сподели впечатления и какво може да се оправи/сложи/премахне и тн?

    • Трябва да прегледам какви права имат user-ите и дали може да се добави към тях edit.

      Иначе сайта ти печели точки като идея и то не само като проект за часовете по информатика, а като цяло като проект.

      Все още не съм видял качествен сайт за инфо, ъпдейти и уроци по HTML 5 на български, защо не твоя да е първия : )

      PS. Добре, че има едит за админ-и 🙂 Щях да забравя напиши e-mail както си е описано в изискванията
      само в съдържанието напиши url-a на сайта ти.

  17. Ами ако сайтът ми съдържа връзка с база данни и други програмни езици като php, как ще бъде прегледан кода и ще бъде извършена защитата.

    • Ако генерираш HTML или CSS ще бъде проблем … Принципно имам инсталиран виртуален сървър и бихме могли да го подкараме на лаптопа ми, но от опит знам, че ще отнеме време, с което няма да разполагаме по време на защитата. Най-добре си направи един статичен сайт, който да отговаря на изискванията, щом разбираш от SQL и РНР едва ли ще ти отнеме повече от 1-2 часа.

      • Аз съм Илиян Валентинов Йотов от 8в, човека с единствената точка от отговорите. Ето го проекта ми – http://www.html5-bg.info/ . Както казах, той съдържа HTML,CSS, PHP и jQuery. Проблем ли ще е да се преглежда онлайн ‘source’ кода на сайта ми?

      • Ок става и така. Сега остава да стискаш палци всичко да е наред с интернета в деня на защитата ти 😀

  18. Искам да попитам как мога да го направя така че като натисна върху някоя дума да ми излезе картинка ? Благодаря предварително.

    • Става ли да ми пратиш html и css-а на мейла за проектите да видя по конкретно за какво става въпрос..

    • Може би jQuery ще ти свърши работа. Можеш да се свържеш с мен на скайп-yot0ff, ако искаш да ти разясня малко.

  19. Искам да попитам който не му работи компютъра(от 1-2 месеца) ще можете ли да направите тест на HTML или нещо подобно?

  20. Хост от superhosting или ICN ? Нали имаше някакви алтернативи.

    • Superhosting казаха, че са съгласни, ще измислят нещо и ще ми пишат “другата седмица” което беше преди 1 месец. И понеже няма време да ги чакам проектите ще се предават на e-mail.

    • За всеки клас е различно.
      Утре ще изкарам за всяка паралелка крайните срокове.

  21. Искам да попитам за връзка с учителя по Информатика. Принципно става въпрос за скайп или e-майл, за да ми разгледа проекта върху който работя в момента.

  22. Искам да попитам за отстъпката на домейни, за какво става въпрос?

    • Чакаме отговор от Superhosting, но с тях сме говорили за хостинг планове. За домейни ще е малко трудно да намерим преференциални цени. (ако става въпрос за “.com” )

      Подсети ме в часа да ви покажа алтернатива.

  23. Господине,
    Става въпрос за сайта, който трябва да направим за другия път принципно.
    Интересуваме дали може да представя като идея вече създаденото ми лично портфолио в което има HTML/CSS/PHP/JS-JQ ?

    • Можеш, но тъй като целта на курса е да придобиете познания по HTML и CSS, когато ти гледам проекта на защитата, PHP-то JS-JQ-то няма да ти донесе допълнителни точки.

  24. Здравейте! Бяхте казали, че може да използваме сайтовете, които правихме на курса по програмиране, като краен проект.
    http://www.english-grammar-iwp.hit.bg/
    Как би се оценил този сайт и има ли нещо за оправяне? : )

    • Сайта е добър като се има предвид минатия до момента материал. Има няколко бъг-а които видях на пръв поглед, но до края на срока ще сме взели материал, който ще ти помогне да ги оправиш (става въпрос за динамичните дивове в които имаш текст). И накрая остава да го защитиш 🙂

      • Защитата ще представля идвате всички с проектите си и един по един сядате при мен, гледаме сайта задавам ви въпроси и може да ви накарам нещо да промените. Не е страшно но трябва да сте се подготвите добре.

    • Успех и непременно сподели какво си правил/а и какъв е резултатът. Поздрави

      • Ами мисля, че до неделята всичко ще е перфектно и ще дам демо. Пък защо не и по-рано!

  25. А двата файла в една папка ли са ? Според мен не указваш правилно пътя до CSS файла. Сложи ги в една папка и пробвай. Успех

  26. Ne moga da vkaram css v html. Opitah sus primera ot chasa (google) obache ne stana. Moje bi greshkata mi e che go pravq na nova stranica. Moje li nqkoi da mi obqsni?

    • Наистина е доста важно да са ти в една папка. Другото, което трябва да видиш са разширенията на файловете. И те имат значение. Ти му даваш да го запише .css, а то го записва в .CSS . Единствената промяна са главните букви, но играят доста голямо значение :] Така става и с картинките 🙂

  27. Да колкото видях мариалът е постнат. Приятно четене и успех със Гугълската страница

  28. Здравейте, ако може да постнете материалите, които взимахме в понеделник с 8а клас ще съм адски благодарен, че при пресъздаването на Гугълската страница срещам милиарди проблеми :))

    • Трудно е да се каже че интернет е най-доброто място за търсене на материали за учене, щото всякви хора постват (най-опасни са “опитните” индийци 😀 ) но пък материята се променя толкова бързо, че една книга докато се напише, отпечата иии после хората от Софтпрес докато я прочетат и преведат и издадат материала може и да не е актуален.

      За начало Софтпрес книгите ще са ти добре но за напред ще трябва да четеш в нета като преди това отсяваш източниците внимателно.

  29. Здравейте !!! Писах преди време, но коментара ми не е публикуван, само пише, че се изисква разрешение от модератор. Въпросът ми е следният: Можете ли да ми препоръчате някоя книга/помагало, в което състематизирано е обяснен HTML и другите програмни езици, които ще учим ? Благодаря за отделеното време

    • Ами има няколко книжки за C++,JavaScript и май CSS и всичките за на издателство СофтПрес : ) има и за Photoshop. Аз лично ти препоръчвам на СофтПрес – Пълна компютърна грамотност 🙂 Много добра книжка, има всичко : какво е PC,Инсталиране на WIndows, работа с видео-обработващи програми и др. Дано съм помогнал 🙂

      • Благодаря за добрия съвет и аз съм преглеждал издания на СофтПрес и са на достъпен език. Ще се задалбая из чичо Гугъл да се допитам и до него

  30. Искам да попитам защо като пиша HTML-а и тръгвам да пиша там тага за картинката пиша всичко както е обяснено в инфото но не се получава. Моля ако някой може да удари един ред благодаря предварително 🙂

    • paste-ни кода за да можем да видим какво правиш

      Всъщност ще имаш проблем да напишеш HTML код в коментарите за това ми ги прати на e-mail и аз ще ги кача.
      като ми ги пратиш ми пиши за да check-на

  31. опс… извинете… пропуснах това, че не може да се пише спан и див. Е използвах спан и див и нестана

  32. Здравейте! Бих искал и аз да попитам нещо… Пиша код и използвам дизайн на книга. С кой таг да пиша, за да се получи текст позициониран и на двете страници? Използвах и , но не се получи. Намалявах margin-и и пак не стана. Благодаря предварително!

    • Така ми е тругно да преценя какъв е проблема, но ми звучи като проблем с дизайна, тоест решението няма да е от”таг”-а a oт правилата в CSS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s